Bokvica sadrže tanine, pektine, gorke materije, minerale, vitamine, posebno vitamin C, alantoin, fitoncide, limunsku kiselinu. S razlogom se govori o univerzalnom prirodnom lijeku. Ona savršeno uklanja upale, odličan je antiseptik, liječi rane i oštećenja na koži, koristi se kod oboljenja želudca i dvanaestoplačnog crijeva, kod bolesti disajnih organa, olakšava iskašljavanje sluzi i umiruje nadražaj disajnih puteva, čisti krv i sistem krvotoka, snažno čisti cijeli organizam, ima povoljan učinak na jetru i bubrege.
Čaj od bokvice je dobar za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, ali i za one koji nemaju apetit.
Priprema se na način da se jedna mala kašika čaja prelije sa 200 ml. ključale vode. Ostaviti da odstoji 10 min., nakon čega ju procijediš i konzumiraš do dva puta na dan. Ne preporučuje se dugotrajna i pretjerana upotreba zbog mogućnosti od zgrušavanja krvi.
Dodaj ocjenu
Recenzije kupaca
Ocjena