Ova je žitarica slična kvinoi, ne sadrži gluten i veliki je izvor proteina. Pogodna je za vegane, bezglutenske režime ishrane, kao i za osobe koje su na dijetama ili paze na unos kalorija. Zbog visokog udjela vlakana daje osjećaj sitosti, regulira probavu i pomaže u procesu mršavljenja.
Obiluje bjelančevinama, zdravim masnim kiselinama, sadrži minerale kao što su kalij, bakar,magnezij, fosfor, mangan, vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i ribboflavinom.
Mogu je koristiti djeca i dojenčad, čime razvijaju otpornost na infekcije. Preporučuje se ženama kako bi ojačale kosti i nadoknadile željezo u krvi. Zbog obilja folne kiseline preporučuje se u trudnoći. Štiti od pobačaja i sprečavva rizik od oštećenja mozga i neurane cijevi kod novorođenčadi.
Čuvajte amarant u zatvorenim plastičnim ili staklenim posudama na hladnom i suhom mjestu. Priprema se na način da se pomiješa sa vodom u omjeru 1:3, kuha se 15-20 minuta. Razmuti se viljuškom i spremno je za konzumiranje. Koristi ju kao zamjenu za rižu, za pripremanje obrok salata, kao prilog ili samostalno jelo.
Dodaj ocjenu
Recenzije kupaca
Ocjena