Svaka nana, mama ili dedo preporučuje onu jednu namirnicu za koju tvrdi da je najzdravija i da je trebamo jesti što više. Bilo da je to med, ili bijeli luk kojeg obično dedo preporučuje ili suhe šljive, jedno je sigurno, a to je da u tim savjetima ima više istine nego što mislimo. Evo lista namirnica koje stvarno mogu poboljšati zdravlje. Bonus? Većina ih je vrlo lako dostupna, bilo na pijaci ili nekoj prodavnici zdrave hrane. Spremite se da vidite šta to naše nane znaju odavno, a nauka potvrđuje.
Bijeli luk (Allium sativum L.)
Bijeli luk koji je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, čak 1550. god. pne. kada nisu postajali antibiotici i farmacija, koristio se za liječenje gripe, tifusa i dizenterije. Slobodno možete nastaviti govoriti da je tako, a svoja terapeutska svojstva duguje mnogim bioaktivnim supstancama od kojih su:
- cink,
- kalcijum
- magnezijum
- vitamini A, B i C
- željezo
- selen
Sa druge strane sadrži i neke supstance sa komplikovanim nazivima poput:
- Alicin – komponenta koja sadrži sumpor, a daje bijelom luku njegovu prepoznatljivu aromu i ukus.
- Saponin – ima protivgljivično i antitumorsko djelovanje, a također pomaže sa snižavanjem holesterola.
- Tanini – ima antioksidativno djelovanje, a to znači da štiti ćelije od oštećenja i antibakterijsko djelovanje koje doprinosi tituli ‘prirodni antibiotik’.
Sljedeći put kada budete jeli bijeli luk, obavezno se pohvalite svojim nanama i dedama, biće ponosni na vas.
Izvor: Pexels
Crni susam (Sesamum indicum L.)
Sigurno ste jeli susam na zamički ili nekom drugom pecivu, ali crni susam je nešto sasvim drugo. Za razliku od bijelog susama, sjeme crnog nije oljušteno, pa zato ima malo intenzivniji ukus ali uz to i veću hranjivu vrijednost. Pored nekih komponenti koje se nalaze i u drugim namirnicama poput magnezija, bakra i cinka ovo super sjeme sadrži i lignane. To su spojevi koji su specifični za biljke, a pretvaraju se u slabe oblike estrogena (ženski hormoni) i pomažu pri regulaciji hormonskog balansa. Iz ovog razloga se preporučuju ženama u menopauzi, pa zato kada budete pili kafu i preplavi vas toplotni val sjetite se da jedete više crnog susama.
Kako ga jesti?
Ubacite 30 g crnog susama u propreženo povrće, pospite po salati ili ga čak jedite samog, samo ga dobro sažvačite prije nego ga progutate.
Pekan orah (Carya illinoinensis)
Pekan orasi su asocijacija na bezbroj zdravstvenih benefita. Nisu samo ukusni nego su prava riznica nutrijenata. Istraživanja su pokazala da:
- poboljšavaju rad srca
- stabiliziraju šećer u krvi
- poboljšavaju funkciju mozga
💡 Zanimljivost: Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija 68 g pekan oraha dnevno tokom 8 sedmica može smanjiti LDL holesterol za 6,4–9,5%
Kako ga jesti?
Preporučuje se dnevna konzumacija od oko 30 g sirovih pekan oraha, a možete ih dodati i u salate, zobene pahuljice ili neke energetske dezerte.
Bobičasto voće
Bilo da su borovnice, brusnica ili aronija, bobičasto voće izgleda lijepo, ukusno je i zdravo. Borovnice iako male, pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Sadrže posebnu molekulu, koja im i daje prepoznatljivu boju, antocijanin. Antocijanin se povezuje sa poboljšanjem crijevne mikroflore, ukoliko se borovnice ili neko drugo bobičasto voće konzumira duže vremena. Nije samo zdrav, nego se koristi i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, pa je tako u kiseloj sredini crven, a u bazičnoj plav ili ljubičast.
Kako ih jesti?
Ovdje nema puno filozofije, možete ih jesti kako i koliko želite. Ono što je posebno u vezi bobičastog voća, suhog ili svježeg, je da dodaju notu šarenog na vaše tanjire i kolače. Vi koji volite dijeliti svoje kulinarske poduhvate na svojim Instagram i Facebok profilima, pospite par borovnica ili brusnica preko kolača. Ne samo da ćete nahraniti tijelo, nego i oduševiti svoje pratioce!
Jogurt
Kao što je bijeli luk prirodni antibiotik, tako je jogurt prirodni probiotik. To znači da sadrži žive kulture bakterija, koje su ‘dobre’ i štite naše tijelo od drugih ‘loših bakterija’ i pritom održavaju balans u našim crijevima. Sadrži vitamine A, B2, B12 te kalcijum, fosfor, natrij, proteine i esencijalne (to znači one koje su nepohodne da bi naš organizam funkcionisao) masne kiseline.
Kako ga uključiti u zdravu ishranu?
Naravno, prva i najlakša pomisao je da pijete ali isto tako možete da ga koristite da napravite sosove ili npr. za doručak možete dodati neko voće ili orašaste plodove pa da bude malo hranjivije.
Izvor: Pexels
Tamna čokolada
Ima li išta gore nego kad pronađete čokoladu u kuhinji, sumnjivo sakrivenu u nekom kabinetu, pa sretni zagrizete i onda se razočarate. Izgleda kao čokolada ali definitivno nema taj ukus koji ste očekivali. Na našim prostorima, tamna čokolada se obično koristi za kuhanje ali u zadnje vrijeme se sve više preporučuje u raznim dijetama. Neke benficije uključuju:
- poboljšavanje rada srca
- izvor antioksidanata
- smanjuje visok krvni pritisak
💡 Zanimljivost: Istraživanje, sprovedeno u Japanu, je pokazalo da konzumacija tamne čokolade sa najmanje 70% kakaa može povećati sposobnost mozga da se prilagođava i stvara nove veze.
Kako je jesti?
Preporučuje se 30 g dnevno ali ne svaki dan jer sadrži puno kalorija. Također, bitno je koju izaberete, pa se tako preporučuje tamna čokolada sa barem 75% kakaa.
Kurkuma (Curcuma longa)
Kurkuma je poznata i kao ‘zlatni začin’ zbog svoje divine zlatno-žute boje. Od davnina se koristi u liječenju upalnih stanja, a njen aktivni sastojak kurkumin podržava funkciju jetre i jača imunitet. Ono što je bitno da znate je da se kurkumin prirodno slabo apsorbuje u krv, pa su naučnici sproveli par istraživanja i skontali da u kombinaciji sa crnim biberom ova apsopcija se povećava do 2000%.
Kako je jesti?
Kao začin za rižu, piletinu, tjesteninu ili šta god vam padne na pamet, pa je tako postao popularan i napitak ‘zlatno mlijeko’ gdje se miksaju kurkuma, biljno mlijeko i cimet. I kako god se odlučili, nemojte zaboraviti dodati malo crnog bibera.
Izvor: Pexels
Lanene sjemenke (Linum usitatissimum)
Lan je bogat nutrijentima, a posebno je bogat tiaminom, što je drugi naziv za vitamin B koji igra ulogu u energetskom metabolizmu. Također, bogate su vlaknima, pa pomažu funkciju digestivnog sistema, pogotovo u kombinaciji sa jogurtom.
Kako ih jesti?
Možete ih dodati u jogurt, smoothie, zobenu kašu ili ubaciti u tijesto za hljeb ili mafine ili još lakše posuti po salati ili supi.
Kao što znate, zdravlje ne dolazi u kutiji sa mašnicom, ali zato dolazi u obliku bobice, sjemenke pa čak i čokolade. Ove namirnice nisu čarobne, rezultate nećete vidjeti odmah, ali budite uporni i kombinirajte ih sa drugom zdravom hranom. Sljedeći put kad krenete u kupovinu, obavezno kupite nešto sa ove liste jer vaše tijelo će vam biti zahvalno. Uzmite u obzir i neku namirnicu koju vam nana već dugo vremena preporučuje a nije na ovoj listi!
Vaša Zdravka H.